ležeče kolo za vsak dan

ležeče kolo za vsak dan

[ubermenu-current-section category="lezeca-kolesa"]
Katero ležeče kolo izbrati za vsakodnevno uporabo? Za prevoz na delo, za dnevne opravke,…?

Če se boste iz prve odločili za tricikel, potem boste po vsej verjetnosti pri tem tudi ostali, saj udobneje kot na treh kolesih pač ne gre. Dodatno tretje kolo pride še posebej prav v slabšem vremenu in pa seveda pozimi, ker bistveno izboljša vašo varnost na poti. Za kolesarjenje čez celo leto zato priporočam trikolo.

Dejansko lahko vsako kolo uporabljate vsak dan, ampak dejstvo je, da niso vsa enako praktična. Nizek ali visok dirkalnik recimo, vsekakor ni kolo za skok v trgovino in ga zato ne bi priporočal kot kolo za vsak dan; kar pa zopet ne pomeni, da ga ni možno uporabljati tudi na tak način.

HPvelotechnik Spirit

Za vsakodnevno rabo so bolj primerna ležeča kolesa z bolj pokončnim sedežem in nižjo gonilko. Kolo za dnevno uporabo naj ima manjši 406 (20″) prednji obroč, ker boste tako lažje sestopali. Optimalna je konfiguracija 406 (20″) spredaj in 559 (26″) zadaj, ker s tem zadnji menjalnik dvignete dlje od tal in boste lažje vzdrževali čisto verigo ter menjalnik, kot v primeru manjšega zadnjega kolesa.

Dejstvo je, da se je težko odločiti za specifičen model ležečega kolesa, če še nimaš nobenih izkušenj. Dejansko nobeno kolo ni neprimerno ali slaba izbira. Po vsej verjetnosti pa boste po določenem času v ležečem svetu, spoznali nove podrobnosti in si boste čez čas želeli drugačnega kolesa. Predvsem se to zgodi tistim, ki imajo radi hitrost pa se na začetku ne počutijo dobro na ležečih dirkalnikih in jih je zato strah začeti z bolj “divjim” lezikolesom. Pri prvem nakupu se tako raje odločijo za bolj “varno” različico v obliki Azub 5 ali Apus.

Azub Bufo

Zelo pomembno je tudi upoštevati velikost, oziroma dolžino vaših nog. Če ste visoki nad 180cm, ne boste imeli težav z nobenim lezikolesom. Ostali pa morate biti pozorni na minimalno velikost za posamezno konfiguracijo. Brez skrbi, tudi za višino 150cm se najdejo primerna ležeča kolesa. Tako tudi manjša dekleta ne ostanejo brez možnosti, čeprav se nežnejši spol veliko bolje počuti na treh kolesih. Zagotovo pa v ležečem svetu drži, da imajo dolge noge prednost. Višji kot ste, manj boste namreč s peto zadevali ob prednje kolo. Razen v primeru koles z dolgo medosno razdaljo, kot je recimo Hase Tagun. Pokrivanje pete in prednjega kolesa ni težavno in s prakso ne povzroča problemov. Vsekakor pa se ne sme zgoditi, da bi prednja gonilka, med zavojem zadela ob kolo. To v nobenem primeru ni dovoljeno in če ne morete mimo tega, potem je tak okvir za vas premajhen.

V Bistrici ob Dravi lahko po predhodnem dogovoru preizkusite 9 različnih lezikoles, na osnovi česar vam lahko pomagam pri pravilni odločitvi za vaše prvo ležeče kolo. Res je, da v mojem voznem parku še zdaleč ni vseh lezikoles, ki obstajajo na trgu, a skušam z izbranimi modeli pokrivati vse osnovne karakteristike različnih konstrukcij. Na strani “iz garaže udobnoposvetu” boste tako našli karakteristike posameznih testnih modelov in primerjave s sorodnimi lezikolesi na trgu.