2011
02
dec

Ko boli koleno (2. del)

Aleksej Dolinšekkoristne informacije dodaj komentar

V prejšnjem članku smo iskali vzroke za kolesarjeva boleča kolena. Našli smo jih predvsem v načinu treninga, nastavitvi opreme ter zdravstvenem ozadju. Tokrat si bomo ogledali biomehansko-anatomske mehanizme, katerih posledica so bolečine v kolenih.

Vse opisane mehanizme uvrščamo med preobremenitvene sindrome oziroma overuse tipe poškodb, saj nastanejo zaradi dolgotrajnega ponavljanja nekega giba. Mehanizmov poškodb kontaktnega tipa – udarci, padci,… ne bomo obravnavali.

Bolečina na prednji strani kolena

Bolečine v predelu pogačice so med najbolj pogostimi v kolesarstvu. Razlog tiči v anatomiji kolenskega sklepa, ki je sestavljen iz treh kosti: stegnenice, pogačice ter golenice. Pogačica je prosta kost vpeta v kite, ki drsi po utoru na stegnenici in tako prenaša silo čeznjo napete štiriglave stegenske mišice (kvadricepsa), na golenico.

Vsakič, ko koleno upognemo ali iztegnemo, pogačica drsi po tem utoru. Kadar je pritisk na pogačico prevelik ali neenakomeren, prične pogačica močno drgniti ob stegnenico, kar povzroča bolečine, lahko tudi obrabo sklepnega hrustanca.

kolenski sklep

Bolečina spredaj (patelo-femoralni sindrom) je v osnovi nepravilno drsenje pogačice, ki povzroči prevelik pritisk v kolenskem sklepu. Glavni razlogi za tovrstno bolečino so:

  • nepravilna biomehanika: noge ukrivljene na O ali X, plosko stopalo, rotacija kolka naprej
  • zakrčenost mišic in/ali iliotibialnega trakta
  • oslabljena notranja glava stegenske mišice (vastus medialis)
  • oslabljena srednja zadnjična mišica (gluteus medius)
  • poškodovan sklepni hrustanec

Pri kolesarjih manj pogosta je bolečina nižje od pogačice, kjer se kita kvadricepsa prirašča na golenico. Vnetje tetive je sicer bolj pogosto pri eksplozivnih športih: športne igre, skoki,… lahko pa se pojavi tudi pri kolesarjenju.

Bolečina na zadnji strani kolena

Je manj pogosta, skoraj vedno pa je posledica nepravilne nastavitve sedeža: previsoko oz. predaleč vstran od gonilk, kar povzroči pretirano iztegovanje kolena.

Bolečina na notranji strani kolena

Vzroke bolečin ob straneh kolena gre večinoma iskati v napačni nastavitvi zagozd na kolesarskih čevljih. Zaradi rotacije stopala so obremenjene stranske kolenske vezi, ki se lahko vnamejo. Poleg tega je pomembna tudi lateralna postavitev stopala, bolečine lahko namreč povzroči tako stopalo preblizu gonilke ali predaleč vstran. Takšne bolečine so tipične po prvih vožnjah v novih čevlji in/ali z drugačnimi pedali.

Bolečina na notranji strani kolena lahko izvira tudi iz obrabe hrustanca in/ali medialnega meniskusa, ki je najbolj podvržen poškodbam.

Bolečina na zunanji strani kolena

Poleg že naštetih mehanizmov za bolečino ob strani kolena, je na zunanji strani zelo pogost razlog bolečin skrajšan ilio-tibialni trakt (IT). Sindrom imenujemo tudi tekaško koleno. Iliotibialni trakt je dolga tetiva oz. kita, ki poteka iz medenice po zunanji strani stegna in se pripenja na pogačico, golenico in kito bicepsa (zadnje stegenske mišice).

Le redki športniki posvečajo dovolj pozornosti raztezanju IT, zato večkrat pride do njegovega skrajšanja. Skrajšan IT vpliva na gibanje pogačice, kar povzroči bolečine v prednjem delu kolena. Hkrati se skrajšan IT bolj intenzivno drgne ob izrastek stegnenice na zunanjem delu kolena. Trenje med IT in stegnenico zmanjšuje mazivna tekočina, ki jo izloča bursa. Vnetje le te pa povzroča močno bolečino na zunanji strani kolena, ki nas ponavadi prisili k prenehanju aktivnosti.

IlioTibial Band - Iliotibialni trakt

IT sindrom je torej povezan tako z bolečinami na zunanji, kot prednji strani kolena. Vzrok je večkrat kombinacija skrajšanega IT ter oslabljenih mišic vastus medialis in gluteus medius.

V naslednjem članku bomo govorili o odpravljanju težav s koleni. Sedaj, ko vemo kaj boli in zakaj boli, lahko poiščemo tudi rešitve naših problemov.

Za bralce UdobnoPoSvetu sem članek pripravil Aleksej Dolinšek. V primeru vprašanj se lahko obrnete name. Dobrodošli seveda tudi na spletni strani športnega društva ad-venture.si

nadaljevanje…

____
Poglejte si še serijo člankov z vajami za zdrava kolena: “Da ne bi bilo bolečine v kolenih

Članek še nima nobenega komentarja. Prvi podaj svoje mnenje.

Dodaj odgovor

Nazadnje objavljeni članki

No thumbnail available

Pomagajmo Emi osvajati Svet!

Katja Vodušek za svojo hčerko Emo zbira denarna sredstva za nakup tricikla Hase Trix, ki ga je Ema p[...]
No thumbnail available

Tako pa izgleda ko Damjan drvi z 129km/h

Damjan Zabovnik je pred kratkim v Nevadi s svojim kolesom Eivie IV dosegel hitrost 129km/h. Kako pri[...]
No thumbnail available

Kolesarska vzvratna ogledala Zéfal

Od sedaj naprej imam na zalogi poleg Büsch&Müller vzvratnih ogledal, tudi ogledala Zéfal. In sicer m[...]
No thumbnail available

Družabno srečanje Ležečkovih v Pliskovici

Minuli vikend smo se Ležečkovi zbrali v Pliskovici in se tri dni potepali po slovenskem Krasu. Močne[...]
No thumbnail available

Jernej Sluga je prekolesaril Slovenijo

Nejcu je kljub slabim vremenskim razmeram uspelo uresničiti svoj načrt v roku. V sedmih dneh je s ko[...]