Balkan 2009

Ste bili kje z ležečim kolesom, na kakšni daljši poti in želite deliti vtise z ostalimi člani foruma?

Balkan 2009

OdgovorNapisal/-a ales78 » Sr avg 12, 2009 5:38 pm

Z triciklom Ice Q v nacionalne parke Sutjeska, Tara, Durmitor, Skadarsko jezero in Lovčen

26.6. – 20.7.2009

Petek 26.6. 1.dan

Borovnica – Reka 109,85 km

Kolesarjenje sem začel na Ljublanskem barju, v vasici Laze pri Borovnici in nadaljeval čez Vrhniški klanec ter čez kačje ride do Postojne.Po kratkem postanku sem nadaljeval čez Pivko in Knežak ter Ilirsko Bistrico do mejnega prehoda Jelšane.

Po pregledu dokumentov je bilo pred mano samo še malo ravninske ceste, ter zelo hiter spust do Reke.
Ob 18.uri sem se vkrcal na ladjo Marko Polo, ob 20. uri pa začetek plovbe do mesta Dubrovnik.

Sobota 27.6. 2.dan

V Dubrovnik sem prispel skoraj po celodnevni vožnji ob 15. uri in takoj nadaljeval z kolesarjenjem v smeri Cavtata.V vasici Čilipi sem po 34,06 kilometra končal današnje kolesarjenje.

Nedelja 28.6. 3.dan

Čilipi – Krivača 108,20 km

Kolesarjenje sem začel zelo zgodaj ob 5.30. Po prehodu meje med Hrvaško in Črno goro na mejnem prehodu Debeli Breg sem nadaljeval do Herceg Novi, kjer me je čakal 7 kilometrov dolg vzpon na Kameno, za tem pa je sledila zelo razgibana cesta do meje med Črno Goro in Republiko Srbsko.V nadaljevanju sem kolesaril do Trebinje ter mimo Bilečkega jezera in vasice Bileča do Krivače.

Malo pred Bilečkem jezerom me ustavijo novinarji nekega časopisa in Srbska televizija RTS.Za vse sem si vzel čas, da smo se pogovorili in na kratko so me tudi posneli, kar so kasneje tudi predvajali na omenjeni televiziji.

Prenočil sem pa tako kot drugi dan v šotoru pod zvezdami.

Vreme je bilo spremenljivo z deževnimi nalivi in soncem.

Ponedeljek 29.6. 4. dan

Krivača – Foča 106,29 km

Prva polovica težka z dvema vzponama , prvi prelaz Torine ( 1033 m.n.v. ) in Čamerno (1293 m.n.v. ).Druga polovica pa pravi užitek z dolgim spustom iz tega prelaza v kanjon reke Sutjeske.

. Torek 30.6. 5.dan

Foča – Kremna 117,18 km

Kolesaril sem predvsem po ravninskem delu, ob reki Drini.Pri Ustiprači so se začeli tuneli, ki so se pojavljali vse do Višegrada, okoli 30 tunelov.Drina most pa zaključuje ta lepi del.
Za zaključek tega dne sem imel še vzpon na Dobrun in prehod meje med Bosno in Hercegovino ter Srbijo.Malo pred prelazom Sergan 952m.n.v. sem švignil skozi tunel in po hitrem spustu v Kremni končal današnje kolesarjenje.

Sreda 1.7. 6.dan

Kremna – Bajina Bašta – Srebrenica – Bratunac 79,36 km

Iz Kremne sem nadaljeval na 1067m visik prelaz Golubac v naravnem parku Tara.Po zelo hitrm spustu v Bajino Bašto sem zapustil Taro in Srbijo ter se na mejnem prehodu Skelani vrnil v Bosno in Hercegovino.
V nadaljevanju sem nadaljeval z vzponom na eno hribovje ne vem katero, dolg in težak vzpon, ki se je odvijal po odročnem hribovitem delu v okolici Srebrenice.
Dan sem končal z kolesarjenjem čez Srebrenico in Potočari do Bratunac.

Četrtek 2.7. 7.dan

Bratunac – Bajina Bašta – Peručac – Park tara – Kremna 109,08 km

Sedmi dan sem znova kolesaril ob reki Drini, Srbski strani do Bajine Bašte, ter do peručaca oziroma Peručačkega jezera.
Ponovno sem se moral povzpeti na Taro, vendar sem si izbral drugo pot in sicer mimo jezera in čez Mitrovac in Kaluđerske Bare do Kremne.Vzpon se je odvijal od jezera do Mitrovaca, ki je bil dolg 12 kilometrov vendar ne zahteven.
Naravni park Tara je bogat z gozdovi in divjimi živalmi.

Petek 3.7. 8. dan

Kremna – Mokra Gora – Dobrun – Uvac – Priboj – Prijepolje- Jabuka 1273m.n.v. 99,15 km

Iz Kremne sem se spustil v Mokro Goro.Po prehodu meje med Srbijo in bosno sem v Dobrunu zavil levo za mejni prehod Uvac za Srbijo.Nadaljeval sem skozi Priboj in Prijepolje ter se povzpel na Jabuka 1273 m visok prelaz mejni prehod med Srbijo in Črno Goro.
Na vrhu tega prelaza me je ujela noč, tako da nisem nadaljeval z kolesarjenjem.Z dovoljenjem lastnika sem na njegovi parceli postavil šotor in padel v globoki spanec.

Sobota 4.7. 9.dan

Jabuka1273m.n.v. – Pljevlja – Rudina 1205m.n.v. – Tara most – Žabljak 1450m.n.v.
81,85 km

Dan sem začel z hitrim spustom v dolino , v mastece Plevlja.Hitro sem prevozil to mestece in nadaljeval po ravninskem delu proti hribovju Korjen.Cesta se je vzpenjala do Rudin 1205 metrov nad morjem, potem pa se je odvijala lepa vožnja po planoti, ki se je končala z lepim in hitrim spustom do Tara most.
Po obveznem slikanju te znamenitosti in pogovoru s Slovenci sem imel za zaključek še 12 kilometrski vzpon ter ravninsko kolesarjenje čez Tepačko polje do Žabljaka oziroma vstopa v naravni park Durmitor, kamor sem prikolesaril pozno popoldne.

Nedelja 5.7. 10.dan

Žabljak 1450m.n.v. – Sedlo 1908m.n.v.- Boričje 1202m.n.v. – Pišče – Boričje 1202m.n.v. – Sedlo 1908 m.n.v. – Žabljak 1450m.n.v. 72,02 km

Deseti dan sem prikolesaril na najvišjo točko 1908metrov visok prelaz Sedlo, ter nadaljeval skozi Boričje do Pišče in nazaj po isti poti do Žabljaka.
Vreme je bilo čudovito, da sem lahko v miru kolesaril in si ogledal to lepo gorovje.

Ponedeljek 6.7. 11. dan

Dan za počitek

Po težkih dnevih kolesarjenja sem si vzel en dan za počitek, ki sem ga izkoristil za pisanje razglednih kartic in krajše kolesarjenje po Žabljaku in do Črnega jezera.
Ker sem že pri Žabljaku, to je moj drugi obisk Žabljaka oziroma Črne Gore.Prvič sem bil tukaj leta 2006 (priprave za kolesarjenje Borovnica – Catanija Sicilija ), od takrat pa do danes se je zelo spremenilo, predvsem v pozidavi z vikendi, ki rastejo kot gobe po dežju, pa še kakšen hotel se najde.
Biser Črmo Jezero pa naj ostane takšno kot je bilo do sedaj.

Torek 7.7. 12. dan

Žabljak – Tara Most – Mojkovac – Bioča 112,63 km

Po hitrem spustu iz Žabljaka do Tara Most sem nadaljeval po kanjonu Tare do Mojkovaca.V Mojkovacu sem zapustil reko Taro in nadaljeval ob reki Lepešnici do Bioča.
Prenočil sem pri prijaznih ljudeh, ki smo se pogovarjali pozno v noč.

Sreda 8.7. 13. dan
Bioča – Berane – Trešnjevik 1573m.n.v. –Mateševo – Veruša - Bioče 118,23 km

Iz Bioča sem po ravninskem delu nadaljeval skozi Berane ter pri Andrejevici začel dolg vendar ne zahteven vzpon na 1573 metrov visok prelaz Trešnjevik.
Po krajšem postanku ( domači sir in pršut ) sem začel hitri spust do Mateševa.
Sledil je še zadnji današnji vzpon čez Jabuka ter Uvac do lijeve Rijeke z pogledom na gorovje Komovi.

Iz sončnega dneva se je spremenilo v oblačni večer, pripravljala se je nevihta, ki me je z nočjo ujela na spustu v dolino v Bioče, 15 km pred Podgorico.Prenočil sem pa v nedokončanem lokalu, z dovoljenjem lastnika.

Četrtek 9.7. 14. dan

Bioče – Podgorica – Brežine – Rijeka Crnojevića – Komarno – Virpazar – Donji Murići 103,81 km

Po hitri vožnji skozi Podgorico sem začel vzpon proti Cetinjam, vendar sem za Brežino zavil levo za Rijeko Crnojevića oziroma v naravni park Skadarsko Jezero.

Po ogledu muzeja o ribištvu in te lepe vasice sem nadaljeval do Virpazar in čez Godinje do Donji Muriči, kjer sem prespal.Cesta se je nenehno vzpenjala in spuščala daleč od obale jezera.

Petek 10.7. 15.dan
Donji Muriči – Stegvaš 916 m.n.v. – Vladimir – Ulcinj – Sveti Nikola – Ulcinj – Uvala Maslina 107,89 km

V deževnem in hladnem jutru sem se iz obale povzpel na 916 metrov visok prelaz Stegvaš, kjer se na eni strani vidi vse do Albanije, na drugi strani pa do jadranskega morja.
Po tem vzponu pa je sledil spust vse do Ulcinja.
Za konec današnjega dne me je pot vodila samo še do cerkvice Sveti Nikola in nazaj čez Ulcinj, do Uvala Maslina.

Sobota 11.7. 16. dan
Uvala Maslina – Stari Bar – Bar – sutomora – Petrovac na Moru – Bečići 55, 17 km

Dolgočasno kolesarjenje ob morju po zelo prometni cesti.

Nedelja 12.7. 17.dan

Bečići – Cetinje – Podgorica – Danilovgrad – Glava zete 103,44 km

Iz dolgočasnega sobotnega kolesarjenja ob morju, sem ponovno zavil v čudovit hribovit predel Črne Gore.Iz obale sem se povzprl na 876 metrov visok prelaz Seoštik.Vzpon je bil dolg 16 km vendar ne težak.
V Podgorico sem prikolesaril čez Cetinje in nadaljeval v smeri Nikšiča.V mestecu Danilovgrad sem zavil na desno stran reke Zete in nadaljeval po njeni dolini do Glava Zete.

Vreme sončno in vroče.

Ponedeljek 13.7. 18.dan
Glava Zete – Manastir Ostrog – Carev most – Nikšič – Rudine 50,28 km

Dan sem začel z vzponom na sveti kraj Manastir Ostrog.
Po krajšem postanku in pogovarjenjem z ljudmi sem se vrnil v dolino in čez Carev Most in Nikšić, ter mimo Krupskega in Slanskega jezera do Rudin.Ta dan se je zgodilo da sem ostal brez hrane in vode na slabo naseljenem območju med Nikšičem in Rudine.Hvala Bogu , da imajo na Rudinah dobro gostilno kjer sem se dobro najedel, porcija lignjev in krompirček, za sabo pa še dva velika sendviča ter vodo in sok.
Prespal sem pa v šotoru v lepi okolici te gostilne.

Torek 14.7. 19.dan
Rudina – Grahovo – Resna – Bukovica ( 1006 m.n.v. ) – Njeguši – Vrba 93,29 km

19 dan sem kolesaril čez hribovje Grahovo, cesta se je nenehno vzpenjala in spuščala, prevozil sem pa tudi prelaz Bukovica 1006 metrov visoko.

Začel sem z vzponom na Lovčen oziroma Njegošev mauzolej, vendar zaradi pozne ure prekinil kolesarjenje.Poiskal sem si prostor za kampiranje, pojedel špagete in legel k počitku.

Sreda 15.7. 20.dan

Vrba – Njegošev mavzolej ( 1660 m.n.v. ) – Vrba –Budva – Tivat – Prčanje – Kotor – Risan – Donji Morinj 130,06 km

Dan sem začel z nadaljevanjem vzpona na Njegošev mauzelej.
Na parkirišču pred stopnicami sem pustil tricikel in ga pokril z šotorko.Nadaljeval sem peš po stopnicah ( jih je okoli 400 ) skozi tunel do mavzoleja.Po ogledu mavzoleja sem šel še do razgledne ploščadi, kjer se razteza pogled do morja, do Skadarskega jezera in v notranjost Črne Gore.
Po ogledu in slikanju je sledil spust iz višine 1660 metrov nad morjem do obale, na magistralo kjer sem nadaljeval do Budve in nazaj v smeri Tivata.Za konec najdaljše etape kolesarjenja sem kolesaril samo še okoli Kotorskega zaliva in čez Risan do Donji Morinji.

Četrtek 16.7. 21. dan

Donji Morinj – Herceg Novi – Dubrovnik 87,09 km
Enaindvajseti dan sem kolesaril po zadnjih kilometrih Črne Gore, čez Herceg Novi in jo zapustil na mejnem prehodu Debeli Breg, nadaljeval sem samo še do Dubrovnika kjer sem zaključil kolesarjenje po teh lepih deželah.

Petek 17.7. 22 dan

Dan za počitek. 11, 66 km

Zadnja dva dneva sem preživel v kampu v Dubrovniku, nič posebnega cena zasoljena ena noč 140 kun.

Sobota 18.7. 23.dan 25, 55 km

Dopoldne malo kolesarjenja, popoldne pa malo namakanja v morju.

Nedelja 19.7. 24. dan

Ob 10. uri vkrcanje na trajekt za Reko kamor sem prispel v ponedeljek zjutraj.

Ponedeljek 20.7. 25. dan
Reka – Borovnica 109,74 km

V petindvajsetih dneh sem prekolesaril 2025,88 kilometrov.
Zaenkrat samo toliko, več bom povedal v potopisnem predavanju, ki bo v hladnih dneh.

Aleš Šraj
ales78

Kraj: BOROVNICA

Re: Balkan 2009

OdgovorNapisal/-a histria » Sr avg 12, 2009 8:02 pm

Svaka čast...bravo
histria

Re: Balkan 2009

OdgovorNapisal/-a ales78 » So avg 22, 2009 12:43 pm

ales78

Kraj: BOROVNICA

Vrni se na Prepeljani 'ležeči kilometri'