2012
31
maj

Ležeče kolo brez konkurence

Aleksej Dolinšekdogodki, zanimivosti dodaj komentar

Ste se že vprašali, koliko lahko prekolesarite v eni uri?

Francoski ležeči kolesar Aurélien Bonneteau je na velodromu v Bordeauxu minuli vikend prekolesaril 56,597km ter tako postavil nov urni rekord v kategoriji ležečih koles brez aerodinamičnih dodatkov. S tem je izboljšal 16 let star rekord Chrisa Boardmana, ki je tedaj na običajnem (!) kolesu, prekolesaril neverjetnih 56,375km.

Tako Boardman kot Bonneteau sta za izjemna dosežka uporabila kolesi, ki že skoraj mejita na “znanstveno fantastiko”. Boardman je vozil klasično kolo znamke Lotus, ki so ga razvili v sodelovanju z Mikeom Burrowsom, zelo znanim konstruktorjem ležečih koles!

S posebnimi kronometrskimi nastavki na krmilu, je vozil v popolnoma iztegnjenem položaju rok, kar so poimenovali “Superman”. Tovrstno pozicijo je sicer izumil Greame Obree – še en britanski rekorder, ki je s svojimi izjemnimi tehnološkimi rešitvami kar naprej premagoval konkurenco. Zanimivo, da bo letos 40 letni Obree poizkušal podreti hitrostni rekord z vozili na človeški pogon v Battle Mountainu, kolo oz. vozilo pa izdeluje kar doma v kuhinji.

Kaj pa ležeče kolo novega rekorderja Aureliena? Slika pove več kot tisoč besed! Z eno besedo pa: raketa! Zanimivo, da je kolesar uporabil poseben prednji zobnik asimetrične oblike, ki je najbrž narejen po naročilu. Gonilke so dolge le 150mm, kar omogoča še manjši zračni upor in večjo biomehansko učinkovitost. Pedala imajo integrirano aerodinamično “prevleko” za čevlje!

Kolo ima le eno prestavo ki omogoča optimalno razmerje. Popolnoma ležeči položaj kolesarja ne nudi veliko opore ob poganjanju, zato je sedež oblikovan tako, da objame kolesarjeva ramena in tako prepreči, da bi drsel po sedežu nazaj. Kolo seveda nima zavor, saj jih na zaprtem velodromu ne potrebujemo. Resnično dovršen dirkalnik iz ogljikovih vlaken, ki ga je razvijal kolesar sam ob pomoči podjetja M5 in Mavic!

Kje so meje? Zagotovo je mogoče urni rekord z ležečim kolesom še izboljšati. Zračni upor Aurelienovega kolesa je v primerjavi z Boardmanovim rekordnim kolesom zagotovo manjši. Po ocenah je Boardman na navadnem kolesu razvil moč okoli 442W, kar je izjemna številka za napor, ki traja eno uro. Glede na to, da Aurelien na ležečem kolesu uporablja tudi merilec moči, točno ve koliko je še mogoče izboljšati rekord. Vrhunski kolesar bi s takšnim ležečim kolesom zagotovo posegel po razdalji okoli 60km v eni uri!

Sicer pa je sedaj uradno; ležeče kolo je kar se hitrosti tiče, enostavno brez konkurence!

Članek še nima nobenega komentarja. Prvi podaj svoje mnenje.

Dodaj odgovor

Nazadnje objavljeni članki

Kapist Nejc že v Ljubljani

Kapist Nejc že v Ljubljani

Jernej Sluga je bil danes že v Ljubljani. S kolesarjenjem je pričel v soboto v Hodošu in kljub dežju[...]
No thumbnail available

Testiranje ležečih koles v Šempetru

Ta četrtek popoldne (18.9.2014) bo v Šempetru na Primorskem mogoče brezplačno preizkusiti nekaj leže[...]
Damjan Zabovnik dosegel hitrost 128,7km/h

Damjan Zabovnik dosegel hitrost 128,7km/h

Damjan Zabovnik je v Battle Mountain ta vikend dosegel hitrost 128,7km/h s svojim streamline ležečim[...]
Nejc je včeraj uspešno začel svojo pot

Nejc je včeraj uspešno začel svojo pot

Nejc - Jernej Sluga je včeraj odpeljal svojo prvo etapo na poti iz Hodoša do Pirana. Vreme je zjutra[...]
Nejc to soboto štarta v Hodošu

Nejc to soboto štarta v Hodošu

Nejc - Jernej Sluga, bo to soboto 13.9.2014 ob 10 uri v Hodošu, pričel svojo kolesarsko pot čez Slov[...]