2012
31
maj

Ležeče kolo brez konkurence

Aleksej Dolinšekdogodki, zanimivosti dodaj komentar

Ste se že vprašali, koliko lahko prekolesarite v eni uri?

Francoski ležeči kolesar Aurélien Bonneteau je na velodromu v Bordeauxu minuli vikend prekolesaril 56,597km ter tako postavil nov urni rekord v kategoriji ležečih koles brez aerodinamičnih dodatkov. S tem je izboljšal 16 let star rekord Chrisa Boardmana, ki je tedaj na običajnem (!) kolesu, prekolesaril neverjetnih 56,375km.

Tako Boardman kot Bonneteau sta za izjemna dosežka uporabila kolesi, ki že skoraj mejita na “znanstveno fantastiko”. Boardman je vozil klasično kolo znamke Lotus, ki so ga razvili v sodelovanju z Mikeom Burrowsom, zelo znanim konstruktorjem ležečih koles!

S posebnimi kronometrskimi nastavki na krmilu, je vozil v popolnoma iztegnjenem položaju rok, kar so poimenovali “Superman”. Tovrstno pozicijo je sicer izumil Greame Obree – še en britanski rekorder, ki je s svojimi izjemnimi tehnološkimi rešitvami kar naprej premagoval konkurenco. Zanimivo, da bo letos 40 letni Obree poizkušal podreti hitrostni rekord z vozili na človeški pogon v Battle Mountainu, kolo oz. vozilo pa izdeluje kar doma v kuhinji.

Kaj pa ležeče kolo novega rekorderja Aureliena? Slika pove več kot tisoč besed! Z eno besedo pa: raketa! Zanimivo, da je kolesar uporabil poseben prednji zobnik asimetrične oblike, ki je najbrž narejen po naročilu. Gonilke so dolge le 150mm, kar omogoča še manjši zračni upor in večjo biomehansko učinkovitost. Pedala imajo integrirano aerodinamično “prevleko” za čevlje!

Kolo ima le eno prestavo ki omogoča optimalno razmerje. Popolnoma ležeči položaj kolesarja ne nudi veliko opore ob poganjanju, zato je sedež oblikovan tako, da objame kolesarjeva ramena in tako prepreči, da bi drsel po sedežu nazaj. Kolo seveda nima zavor, saj jih na zaprtem velodromu ne potrebujemo. Resnično dovršen dirkalnik iz ogljikovih vlaken, ki ga je razvijal kolesar sam ob pomoči podjetja M5 in Mavic!

Kje so meje? Zagotovo je mogoče urni rekord z ležečim kolesom še izboljšati. Zračni upor Aurelienovega kolesa je v primerjavi z Boardmanovim rekordnim kolesom zagotovo manjši. Po ocenah je Boardman na navadnem kolesu razvil moč okoli 442W, kar je izjemna številka za napor, ki traja eno uro. Glede na to, da Aurelien na ležečem kolesu uporablja tudi merilec moči, točno ve koliko je še mogoče izboljšati rekord. Vrhunski kolesar bi s takšnim ležečim kolesom zagotovo posegel po razdalji okoli 60km v eni uri!

Sicer pa je sedaj uradno; ležeče kolo je kar se hitrosti tiče, enostavno brez konkurence!

Članek še nima nobenega komentarja. Prvi podaj svoje mnenje.

Dodaj odgovor

Nazadnje objavljeni članki

Hase praznuje 20 let

Hase praznuje 20 let

april 15th, 2014

Podjetje Hase iz Nemčije praznuje letos 20 let obstoja. V ta namen so izdelali 20 Limited Edition ta[...]

Bolečina v kolenu?

Bolečina v kolenu?

april 10th, 2014

Ste že kaj izvajali vajo iz prejšnjega članka? Potem verjetno že veste, da ni tako "brezvezna" kot s[...]

Vikend na kolesarski paradi na Dunaju

Vikend na kolesarski paradi na Dunaju

april 7th, 2014

Zadnja dva dni sem preživel na Dunaju. Tam je nemreč potekal kolesarski festival in včeraj že četrta[...]

Vaje za močna kolena

Vaje za močna kolena

april 4th, 2014

Kolesarjenje z ležečim kolesom s seboj prinese eno težavo. Kaj hitro boste namreč preživeli bistveno[...]

Družinsko kolo za družinsko kolesarjenje

Družinsko kolo za družinsko kolesarjenje

april 2nd, 2014

Lepo vreme minuli vikend smo izkoristili za dvodnevni kolesarski izlet skozi Sveto Trojico in Ptuj. [...]